Svenske pirater skal kæmpe mod 3 strikes

Ikke alle er lige begejstrerede for Piratpartiet, men alligevel tiltros det en vigtig rolle som forkæmper for borgernes internetrettigheder.

De færreste udenfor Sverige havde indtil i søndags noget klart billede af, hvad det anarkistiske svenske Piratparti egentlig har som valgprogram.

Vil de helt afskaffe al copyright og lave fri fildeling af alt?

Nej, men alligevel lidt ja. Piratpartiet, der blev valgt ind i Europa-Parlamentet med 7,1 procent af de svenske stemmer, vil arbejde for en kraftig revision af ophavsretten, som man mener er utidssvarende.

En ny ophavsret, der passer til den digitale tidsalder, skal have en hel anden balance mellem beskyttelse og udbredelse. Piratpartiet mener, at det skal være tilladt at fildele beskyttede værker på nettet så længe det ikke sker med kommercielle formål.

Rettighedshaverens monopol på at udnytte sit værk kommercielt skal ydermere begrænses, så retten kun gælder i de første fem år.

Piratpartiet vil desuden gå så langt som til at udstede et direkte forbud mod al anvendelse af DRM (Digital Rigths Management - kopibeskyttelsessoftware)
(Mere om Piratpartiets principerklæringer, der også langer ud efter overvågning og patenter, kan læses her)

Flere iagttagere, der har fulgt slaget om 3 strikes og andre internet-relaterede indgreb i EU, siger til ComON, at Piratpartiets benhårde fokus på en modernisering af ophavsretten utvivlsomt vil manifestere sig på den generelle politiske dagsorden.

"Jeg er fundamentalt uenig med dem på flere områder, men mener alligevel, at det er fremragende, at de kommet ind. Det vil gøre verden til et bedre sted, at de er der. Jeg tror, det vil medføre, at der opstår en debat, som ellers ikke ville være der," siger it-advokaten og kommentatoren Martin Von Haller Grønbæk.

Lektor, ph.d. ved Copenhagen Business School Søren Sandfeld Jakobsen er mindre begejstret for Piratpartiets succes, men han mener også, at partiet vil komme til at påvirke dagsordenen:

"De er åbenbart fornuftige nok til i hvert fald udadtil at ville betjene sig af helt lovlige, parlamentariske midler til at nå deres mål. Det får de jo så allerede til efteråret en fantastisk lejlighed til at afprøve, når telepakken, herunder hele spørgsmålet om "3 strikes out"-modeller, amendment 138 og ISP'ernes rolle som mulig "vagthund" på internettet, atter skal forhandles mellem Råd og Parlament," siger han.

Har Piratpartiet ikke en pointe i, at ophavsretten bør fornys?

"Jo, overordnet set har de en pointe i, at ophavsretslovgivningen nok kan trænge til et serviceeftersyn, hvis den ikke skal blive en hæmsko for den digitale udvikling og vidensamfundet. Lovliggørelse af fildeling til privat brug har dog næppe nogen gang på jorden, medmindre rettighedshaverne kompenseres på anden vis, fx gennem statslige ordninger som den "blankbåndsordning", vi her i Danmark har haft i årevis, via øgede støttemidler til kulturlivet eller andet. Til gengæld er det helt rimeligt at tage en diskussion af længden af den ophavsretslige beskyttelse," mener Søren Sandfeld Jakobsen.

Et af de danske parlamentsmedlemmer, der i den seneste samling fulgte mest med i 3-strikes-debatten, var socialdemokraten Christel Schaldemose. Hun fik i dag at vide, at hun er blevet genvalgt, og skal altså sidde i Europa-Parlamentets næste samling sammen med Piratpartiets repræsentant. Hvem Piratpartiet vælger af sende afsted til Bruxelles er endnu ikke endeligt afklaret.

På spørgsmålet, om hun vil mærke meget eller lidt til Piratpartiets enlige stemme, svarer hun:

"Det er svært at sige. De vil sikkert være frontløbere i forhold til borgerrettigheder på nettet. Men de vil først skulle finde sig til rette i Parlamentet, og det tager overraskende lang tid. Men på længere sigt vil de kunne fungere som katalysator for debatten om borgerrettigheder på nettet og netneutralitet - og altså medvirke til, at sådanne emner kommer højere op på den politiske dagsorden," lyder det fra Christel Schaldemose.

Martin von Haller Grønbæk tror også, at Piratpartiet vil få reel glæde af pladsen i parlamentet:
"Det, at de er indenfor og har adgang til alle de informationer, man har adgang til som MEP, vil helt klart betyde noget," siger han.

Allerede har Piratpartiet sandsynligvis sat sig op som en faktor i den nationale svenske politiske proces.

Således følte ingen ringere end Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, sig kaldet til at ønske Piratpartiet til lykke med sejren sent søndag aften. Den svenske statsminister, der tilbage i 2006 udtalte sig positivt om fildeling, har meldt ud, at hans parti Moderaterne i forbindelse med valget til Riksdagen næste år vil formulere en ny og klar politik for net-integritet og copyright.

Piratpartiets næste store mål er ifølge partiets næstformand Christian Engström den svenske http://www.dn.se/webbtv/nyheter/riksdagen-nasta-for-pp-1.886598" target="blank">Riksdagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere